Tanımlar, Kısaltmalar ve Açıklamalar

SıraTerimAnlamı
1 CCTV kamera (Closed Circuit Television Camera): Çeşitli nedenlerle görülmesi istenilen bir bölgenin görüntüsünü video sinyaline çevrilerek direk veya endirek (anahtarlama üniteleri üzerinden) olarak monitöre aktarmaktır. Siyah-beyaz ve renkli olmak üzere iki kategoriye ayrılan kameraların, kullanım amaçlarına göre de bir çok tipi bulunmaktadır.
2 Kamera Muhafazaları: Dış ortama yerleştirilecek kameraların aşırı sıcak/soğuk veya yağışlı hava koşullarından etkilenmemesi amacıyla kullanılan fanlı yada ısıtıcılı çeşitleri bulunan kabinlerdir.
3 Tarama Ünitesi (Pan - Tilt): Kamera altına monte edilen ve uzaktan kontrol ünitesine bağlanarak kameranın yatay (sağ-sol) ve dikey (yukarı-aşağı) düzlemde hareket etmesini sağlayan motorlu parçadır.
4 Kamera Ayakları: Kameraların, tarama ünitelerinin ve muhafazaların duvar yada tavan montajında istenilen görüşün sağlanması için kullanılan üründür.
5 Gizli Kameralar: Yüzey yada gömme biçiminde iki tipi ve monte edileceği yerin özelliklerine göre muhtelif boyları olan kamera türüdür.
6 Switcher (Kamera Seçici): Birden fazla kameranın görüntüsünün isteğe bağlı olarak sırayla (otomatik) ya da sadece tek bir tanesinin monitör üzerinden izlenmesini sağlayan parçadır. 4-8-12-16 kamera bağlanabilmektedir.
7 AES ( Auto Electronic Shutter ): Auto iris lens kullanmaksızın kapalı ortamlardaki ışık değişimlerini telafi etme özelliğidir.
8 AGC ( Auto Gain Kontrol ): Pek çok cctv kamerada bulunan ve sinyal gücünü korumayı sağlayan bir özelliktir.Diğer bir deyişle sinyal gücünü düşük ışık seviyesinde yükseltir; yüksek ışıkta ise iyileştirir ve korur.
9 ALC ( Auto Level Control ): Auto irisli lenslerde parlak yada karanlık bölgelerin daha detaylı gözlenmesini saplayan özelliktir.
10 AES ( Auto Electronic Shutter ): Auto iris lens kullanmaksızın kapalı ortamlardaki ışık değişimlerini telafi etme özelliğidir.
11 (UPS)Uninterrupted power supply: Elektrik kesintisi halinde sisteme enerji sağlayan teçhizat. Batarya ya da yedek motor jeneratörlerinden oluşabilir
12 ABC (Automatic Brightness Control): Gösterim cihazlarında çevre ışığın parlaklığını kendi ayarlayan mekanizmadır.
13 AI ( Auto Iris ): Işık seviyesi değişimlerinde kendibaşına optik olarak ayar yapabilen mekanik diyafram aksamıdır,lens üzerinde yer alır.İris diyafram,açıklığı (deliği) ışığın lense transferini kontrol amacıyla açar yada kapatır. Genelde parlak güneş ışığından zayıf günışığına kadar ışık seviyesi değişimlerinde telafiye ihtiyaç duyan kameralarda
14 Aperture: Görüntü yakalama cihazına ulaşan ışık miktarını kontrol eden mercek açılışı
15 ALC ( Auto Level Control ): Auto irisli lenslerde parlak yada karanlık bölgelerin daha detaylı gözlenmesini saplayan özelliktir.
16 AWB ( Auto White Balance ): Kameranın gördüğü sahnedeki beyaz alanların kalitesi ne göre renk ayarlarını kameranın otomatik olarak yapma özelliğidir.
17 Back Focus: Lensin en son cam yüzeyi ile sensör üzerinde oluşan resim arasındaki mesafedir.Bu mesafeyle alakalı netlik ayarlarına kısaca bu isim verilmiştir.
18 Bandwidth (Bant Genişliği): Bir cihazın yada network bağlantısının data taşıma kapasitesidir.Video sinyal frekanslarından oluşan bandın genişliği yani en yüksek video sinyal frekansı ile en düşük video sinyal frekansı arasındaki farkı miktarını sayısal olarak hertz (Hz) cinsinden ifadesidir.
19 BLC (Back Light Compensation): Parlak ışığın telafi edilerek resim üzerindeki karanlık alanların detaylandırılmasını otomatik sağlayan bir kamera özelliğidir.Örneğin günışığını arkasına almış bir kişinin yüz özelliklerini görebilmek.
20 BNC: CCTV uygulamalarında sıklıkla kullanılan koaksiyel kabloların bir cihaza bağlanmasında kullanılan uç,konektör.
21 C Mount & CS-Mount: Lens montajında bir endüstri standartıdır.C Mount lensler montaj yüzeyi ile sensör yüzeyi arası 17,526mm olan lenslerdir.Cs Mount lensler ise montaj yüzeyi ile sensör yüzeyi arası 12,497mm olan lenslerdir.
22 CCD : (Charge Co Bir resimde ışık ve karanlık menzili ya da en yüksek ve en düşük parlaklık değerleri arasındaki oran
23 CCIR (International Radio Consultative Committee): Televizyon standartlarını oluşturmakla yükümlü uluslar arası bir komitedir.Her bir frame de 625 line olması CCIR standartıdır.
24 CCTV kamera (Closed Circuit Television Camera): Çeşitli nedenlerle görülmesi istenilen bir bölgenin görüntüsünü video sinyaline çevrilerek direk veya endirek (anahtarlama üniteleri üzerinden) olarak monitöre aktarmaktır. Siyah-beyaz ve renkli olmak üzere iki kategoriye ayrılan kameraların, kullanım amaçlarına göre de bir çok tipi bulunmaktadır.
25 CCTV kamera (Closed Circuit Television Camera): Çaprazlama ölçülendirilir.1/6”,1/4”,1/3”,ve ½” çeşitleri vardır.
26 CIF(Common Intermediate Format): Genellikle kullanılan televizyon çözünürlüğünü ölçmeyi sağlıyan bir televizyon standartıdır.Bir CIF 352x240 pixel NTSC formatında; Pal formatında ise 352x288 pixeldir.Full çözünürlük ise 4CIF olmalıdır.
27 Coaksial cable: Çok az sinyal kaybı ile geniş menzilde frekans (video ya da radyo frekansı) taşıyabilen kaplamalı bir tür kablo
28 Composite Video: Resim sinyali (renk ve şiddet), yatay/düşey senkronize sinyalleri ve boşluk sinyallerini içeren kodlanmış,analog sinyaldir. Televizyon iletiminde kullanılıp,NTSC,PAL,SECAM standart formatlarıdır.
29 Contrast: Bir resimde ışık ve karanlık menzili ya da en yüksek ve en düşük parlaklık değerleri arasındaki oran
30 DD (Direct Drive): Kameradan video sinyalini değil DC gerilimini alan lenslerdir.
31 Decibel dB: İki sinyalin güç yada voltaj oranıdır.Sistemdeki kullanılışı ise aynı empedanstaki değerleri üzerinden oranlanmasıdır.Decibel kayıp yada kazancı ise voltaj oranının logaritma 10 tabanında 20 katı yada güç oranının logaritma 10 tabanında 10 katıdır.
32 DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol): Network yöneticilerinin IP adreslerinin görevlerini merkezden yönetmesini sağlayan protokoldür.
33 Digital Signal: İkili data bit lerinden oluşan video sinyalidir.1 ve 0 lardan oluşmaz.Başladığı noktadan depolanacağı noktaya oradan da dijital veya analog gösterime dönüşeceği noktaya gider.
34 Duyarlılık (Sensitivity): Genellikle lux olarak belirtilir. 1vp-p video işareti oluşturmak için görüntü algılayıcı üzerine düşmesi gereken ışık miktarıdır. Ama daha sıklıkla lensin üzerine düşen ışık miktarı olarak belirtilir. Bu yüzden kullanılacak lensin ışık iletme değerinin bilinmesi gereklidir.
35 DVR (Dijital Kayıt Cihazı): PVR (Personal Video Recorder) yada HVR (Hard disk Video Recorder) olarak da bilinir.Video kayıtlarının dijital olarak depolandığı hard diskleri olan geri sarma,durdurma ve gerçek zamanlı kayıt yapabilen ekipmanlardır.
36 Dwell Time: Bir değiştirme anahtarının bir kameradan ötekine geçmeden önce o kamerayı görüntülediği süre. Genellikle değişken bir ayarlamadır
37 Eclipse: Güneş tutulması gibi ışık yayan objeyi karartıp etrafındaki diğer cisimlerin görüntülerini netleyen sistemdir.Örneğin plaka okunan bir sistemde araçların farlarının üzerini kameranın siyah bir leke şeklinde karartıp plakanın parlamasını engellemesi
38 EE/AI Switch EE: Manual Elektronik Işık Kontrolü modu (Auto Iris Lens Kullanıldığında Bu Seçenek Seçilmeli) Burda CCD sensör üzerine düşecek ışığı oto iris lens ayarlamaktadır. AI = Otomatik Işık Kontrolü (Auto İris Olmayan lens Kullanıldığında Bu Seçenek Seçilmelidir.) Burada ise oto iris olmayan lens kullanıldığında CCD üzerine düşen ışıktan yararlanmayı kamera kendisi otomatik olarak ayarlamaktadır.
39 Electronic İris (El): Auto iris lenslerin bir uyarlaması olup auto yerine sabit lenslerin kullanımına olanak sağlar.(Kamera shutter ayarını yapar.)
40 F – STOP: Merceğin ışık toplama yeteneği. F- sayısı ne kadar küçükse mercekten geçen ışık miktarı da o kadar fazladır.
41 FCC (Federal Communications Commision): Uluslar arası radio,televizyon,uydu ve kablo üzerinden iletişim politikalarını belirleyen bağımsız federal bir komisyondur.
42 Fiber optic: Video, audio ya da verileri uzun mesafelere iletmek amacıyla ışığı, cam ya da plastik gibi uzun, esnek fiber aracılığıyla iletme süreci
43 Field (alan) : Bir çerçevenin 312 1/2 satırdan oluşan yarısı. Her saniye 50 alan oluşturulur
44 Flickerless: Titreşim önleme.
45 FPS (Frame Per Second): 1 saniyede işlenen resim (frame) adedi.
46 Frame (Çerçeve): Bir resim karesidir.Bir CCD chip NTSC standartında saniyede 30 frame, PAL standartta 25 frame üretir.Bir frame iki ayrı alanın karşımından oluşup NTSC’de 525 line,PAL’da 625 line dan ibarettir.
47 Gen lock: Harici senkronizasyon. Her kameraya, üzerinde senkronizasyon darbeleri taşıyan ayrı bir koaksiyel kablo çekilir ve böylece her kameranın alanları (field) aynı anda üretmesi sağlanır. Sistemde switcher kullanıldığında ekrandaki kaymaların önüne geçilir ve multiplexer'larda update zamanı artar.
48 Gizli Kameralar : Yüzey yada gömme biçiminde iki tipi ve monte edileceği yerin özelliklerine göre muhtelif boyları olan kamera türüdür.
49 H.264: Video kayıt esnasında kullanılan en yeni data sıkıştırma yöntemi olup diğer bir adı ise MPEG-4 part 10 dur.Bu formatta sıkıştırılan videolar daha az yer kaplar.
50 Hertz (Hz): Değiken bir sinyalin saniyedeki tekrar sayısı.
51 Horizontal resulation: Bir video monitördeki yatay satır sayısı
52 ICR (Ir Cut Filter): Infrared özellikli kameralarda İnfrared (IR) açıkken kamera görüş açısında yer alan cisim/objelere İnfrared(kızılötesi) ışınlar yüzeye çarpıp geri döner ve görüntülerde tam netlik oluşmaz.ICR özelliği olan IR kameralarda ise yansıyan ışınlar filtrelenerek çok daha net görüntü alınması sağlanır.Bu özellik “True Day&Night “ olarak da bilinir.
53 ISDN (Integrated Services Digital Network): Telefon hatları üzerinden yüksek hızda bilgisayarlar ve networkler arası bağlantıya izin veren iletişim protokolüdür.
54 İris: Kamera lensinden geçen ışık miktarını ayarlayan mekanik aparat.
55 Kamera Ayakları: Kameraların, tarama ünitelerinin ve muhafazaların duvar yada tavan montajında istenilen görüşün sağlanması için kullanılan üründür.
56 Kamera Muhafazaları: Dış ortama yerleştirilecek kameraların aşırı sıcak/soğuk veya yağışlı hava koşullarından etkilenmemesi amacıyla kullanılan fanlı yada ısıtıcılı çeşitleri bulunan kabinlerdir.
57 Lens: İstenen objenin görüntülenmesi için kullanılan ve objeden gelen ışınları ıraksayarak yada yakınsayarak ileten şeffaf optik cam elementleri içeren aygıttır.
58 Line Locked: Kameranın senkronizasyon darbelerinin AC besleme gerilimine kilitlenmesi
59 Loop: Paralel olarak ek cihaz bağlanmasını sağlar.
60 Lumen (lm): Işık ışımasının birimidir.(parlaklık gücü) Bir adet mumun düzlem üzerine düşen aydınlık miktarına eşittir.
61 Lux: Aydınlığın ölçülmesini sağlayan uluslar arası ışık birimidir.1 metrekare alandaki 1 lumen; 1 luxe eşittir.1 lux yaklaşık olarak 0,09290 mum ışığı değerindedir.
62 Matrix Switcher: Sıralı bir grup anahtarın (switcher) video sinyallerini, tanımlan mış kaynaklara (monitör,kayıt cihazı) yönlendirdiği ünitedir.Genel olarak bu ünite ile çoklu izleme sistemlerinde, uzaktan kontrol tuş takımları aracılığıyla kullanıcıların her birinin istediği kamerayı izlemesi sağlanır.
63 Monochrome: Siyah,beyaz ve grinin tüm tonlarını içeren video sinyalidir.
64 Motion Dedection: Geçmişte Multiplexer ve hareket dedektörleri aracılığıyla sunulan özelliğin gelişmiş uygulamasıdır.Belirlenen alanda herhangi bir hareket oluştuğunu kamera sinyallerindeki değişimden anlayarak alarm sistemlerini tetikleyen yada kayıda geçilmesini sağlayan cihazlardır.
65 Multiplexer: İki yada daha fazla kameranın görüntüsünün tek monitör üzerinden tam ekran izlenmesini, aynı zamanda istenen herhangi bir kameranın kaydının geri sarılıp izle olanağı sağlayan cihazlardır.Simplex, Duplex ve Triplex çeşitleri vardır.
66 Noise: Orijinal video sinyalini bozan ve görüntü kalitesininin bozulmasına da yol açabilen, istenmeyen sinyal(ler)
67 NTSC: Amerika’da Ulusal Televizyon Standartları Komitesi ‘nin TV sinyalleri için geliştirdiği standarttır.
68 OSD (On Screen Display): Kamera switch ve butonları vasıtasıyla yapılabilecek tüm ayarların ekran üzerinde de yapılabilmesini sağlayan arayüzdür.
69 PAL: İngiltere ve Avrupa’da kullanılan TV sinyal standartıdır.
70 AGC ( Auto Gain Kontrol ): Pek çok cctv kamerada bulunan ve sinyal gücünü korumayı sağlayan bir özelliktir.Diğer bir deyişle sinyal gücünü düşük ışık seviyesinde yükseltir; yüksek ışıkta ise iyileştirir ve korur.
71 Pinhole Lens: Ön çapı, gizlenmiş biçimde kullanılmaya uygun olması için, oldukça küçük tasarlanmış lens türüdür.
72 PİP: Resim içinde resim
73 PPPoE (Point to Point Protocol over Ethernet): Ethernet üzerinden enerji beslemesine gerek kalmadan çalışabilme özelliği
74 PSTN (Public Switched Telephone Network): Video sinyallerinin modem kullanılarak transfer yapıldığı standart telefon hatları
75 Quad Ünitesi: Switcherların özelliklerine sahip olan ve 4 kameranın aynı monitörde ekranı dörde bölerek izlenmesini sağlayan ünitedir.8 kameranın görüntüsünü 4+4 şeklinde iki sayfa halinde izlenmesini sağlayan modeli de mevcuttur.
76 S Video: Işık ve renk datalarını ayrı ayrı transfer ederek renk kalitesi kaybını önleme.
77 Scanner (tarayıcı): Kameraya yatay hareket vermek için kullanılan uzaktan kumanda edilen motorlu cihaz
78 SDNR (Super Digital Noise Reduction): Dijital görüntü parazitlerini önleyen sistemdir.Görüntü kalitesini arttırır.
79 Switcher (Kamera Seçici): Birden fazla kameranın görüntüsünün isteğe bağlı olarak sırayla (otomatik) ya da sadece tek bir tanesinin monitör üzerinden izlenmesini sağlayan parçadır. 4-8-12-16 kamera bağlanabilmektedir.
80 SYNC: Senkronizasyonun kısaltması. Resim enformasyonunun doğru pozisyonda bir araya getirilmesi amacıyla video sinyaline eklenen elektronik darbeler
81 Tarama Ünitesi (Pan - Tilt): Kamera altına monte edilen ve uzaktan kontrol ünitesine bağlanarak kameranın yatay (sağ-sol) ve dikey (yukarı-aşağı) düzlemde hareket etmesini sağlayan motorlu parçadır.
82 Target: Bir kamera tüpünün sensör alanı
83 Telemetry transmitter: CCTV sisteminin kontrol merkezinde bulunan ünite. Pan/tilt/zoom kameralar için anahtarlar, joystikler vs. barındırır
84 Telemetry: Kullanılan ekipmanların kontrol edilmesi için gerekli olan işaretlerin yollandığı sistem. CCTV sistemlerinde pan, tilt, zoom, ışıkları açma/kapama, preset pozisyonlarına gitme vs. gibi fonksiyonlarının kontrol edilmesi. Kumanda noktasında verici (transmitter) bulunur, uzaktaki noktada ise alıcı (receiver) bulunur. İşaretler twisted pair ( 2 damar ) kablo ile veya işaretlerini de taşıyan koaksiyel kablo ile iletilebilir
85 Termination (Sonlandırma ): Normal video işaretinin bant genişliğinde video kablosu 75 ohmluk bir empedansa ihtiyaç duyar. Monitörlerin arkasında 75 ohm ve "High Z" seçimi yapılabilen anahtar bulunur. kamera görüntüsü tek monitörde izlenecekse bu anahtar 75 ohm da olmalıdır. Eğer kamera görüntüsü ikinci bir monitörden daha izlenecekse ilk monitördeki anahtar high Z'e getirilmeli, ikinci monitördeki anahtar 75 ohm'a getirilmelidir
86 Time Lapse VCR: Resimleri molalı biçimde kayıt edebildiğinden bir video kasetin alabileceği süreyi arttıran video kayıt edicilerdir.Eski teknolojiye göre işlev yapmaktadır.
87 Time zone: Bir faaliyetin izin verildiği zaman aralığı
88 TVL (Tvline): Video cihazının çözünürlük birimidir.380 TVL orta düzey çözünürlük kabul edilirken; 480 TVL ve üzerindeki değerler iseyüksek çözünürlük olarak kabul edilir.
89 Vari-focal: Odak uzaklığını ayarlama olanağı sunan lens tipidir.Görüntünün büyütülmesi ve kameranın gördüğü alanın manuel olarak ayarlanmasını sağlar.
90 VCR: Video görüntülerini bant üzerine kaydeden bir cihaz
91 VD (Video Drive): Kameradan gelen video sinyallerine göre irisin kontrol edildiği lenslerdir.
92 Visibile light: İnsan gözü tarafından görülebilen ışık dalga boyları
93 WDR (Wide Dynamic Range): Kameranın baktığı sahne arkasından gelen güçlü ışık ve parlamaları kesen (arkadan gelen güçlü araç farı yada güneş ışığı gibi) ; ön plandaki objeyi netleyen sistemdir.

Demo Options

pattern 28
pattern 29
pattern 30
pattern 31
pattern 32
pattern 33
pattern 34
pattern 35
pattern 36
pattern 37
pattern 38
pattern 39
pattern 40
pattern 41
pattern 42
pattern 43
pattern 44
pattern 45

Background only applies for Boxed,Framed, Rounded Layout